L’exemple

L’EXEMPLE,
UNA DE LES CLAUS PER MILLORAR EL COMPORTAMENT DELS NOSTRES FILLS

 

Són nombroses les demandes dels pares en la seva primera sessió amb un professional de la psicologia, i la majoria tenen a veure amb el comportament dels seus fills. Es tracta de pares preocupats, frustrats, saturats o angoixats, en general implicats, desitjosos d’ajudar als seus fills a estar millor amb si mateixos i amb la resta.

“Quan s’enfada es posa com a boig, no m’escolta, no em respecta, crida, insulta, no obeeix, es desespera, em pega…” i podríem continuar amb un llarg llistat de queixes, moltes vegades –la gran majoria- raonables.

Hi ha moltíssimes maneres de treballar la conducta amb aquests nens, buscar les causes, i els seus beneficis –perquè recordem que un acte no es manté en el temps si no existeixen beneficis-, oferir alternatives més saludables, reforçar les conductes desitjades… Acudim al psicòleg buscant solucions, perquè evidentment volem el millor per als nostres fills. No obstant això, hem de ser conscients i no oblidar que els pares juguem un paper molt important en la seva modulació conductual, ja que som els grans referents dels nostres nens. El seu model, el seu exemple, la base del seu aprenentatge. I molt probablement, si ens posem a reflexionar d’una manera oberta sobre els nostres propis actes i reaccions, evitant la autorecriminació, no trigarem a detectar algunes similituds entre els seus comportaments i els nostres.

Són conductes repetitives i automàtiques, moltes vegades ni tan sols reparem en elles fins que han succeït i amb freqüència porten sentiments desagradables, remordiments, tristesa, culpa… i més frustració. I a ells, als nostres nens, els passa també.

Modular un patró de conducta és complicat, perquè ens han mancat altres models alternatius. Ningú ens ha ensenyat a regular el nostre comportament d’una manera diferent. Nosaltres no som culpables de no haver après a afrontar certes situacions d’una altra forma, i conseqüentment tampoc ells. Però aquí és on ens trobem. I com a pares implicats i responsables, tenim l’oportunitat de trencar aquest cercle viciós que es crea amb tanta facilitat.

De res serveix la culpa o la negació. La disposició cap al canvi, pel contrari, ho és tot. Fer-ho –canviar- requereix anticipar les situacions conflictives, elaborar un pla d’acció alternatiu, reflexionar sobre els nostres actes, i equivocar-nos fins a la sacietat… assumint que hi haurà dies millors i pitjors, I buscant el suport d’un professional que ens ajudi a no perdre de vista la consecució de l’objectiu final.

En qualsevol cas, el primer pas és el més determinant: al moment en què ens adonem que no només ens assemblem físicament, sinó també conductualment, ens tornem més capaços. Capaços d’entendre que, algunes vegades, els estem demanant a ells el que nosaltres sovint no aconseguim. I, especialment, capaços de millorar, i ajudar-los a millorar.

Amb tot això, cal recalcar que l’exemple no ho és tot, ni molt menys. Hi ha infinitat de factors que poden influir i desencadenar una conducta. Però no deixa de ser una gran ajuda que, a més, està exclusivament a les nostres mans. Aquest pot ser el nostre gran granet de sorra: aprendre i practicar noves formes. Reflexionar sobre les nostres accions i els nostres objectius. Ajudar-los nosaltres, els adults, a aprendre a regular-se d’una forma saludable, aportant-los un model que els afavoreixi. Fer que aprenguin de nosaltres també a gestionar d’una manera funcional situacions tibants i complicades, que de ben segur en un futur agrairan. Oferir-los un exemple de respecte, contenció i inhibició conscient. Rebutjar els crits, encara que estem enfadats. Brindar paraules i mirades amables –dialogar- encara que estem estressats. Dedicar-los temps i tranquil·litat, encara que estem cansats. Meditar com comportar-nos d’acord amb el que vulguem despertar i instaurar en ells. I, sobretot, abans d’actuar, pensar; encara que sigui més fàcil deixar-nos portar pel que sentim.

Mireia Valera on GoogleMireia Valera on Twitter
Mireia Valera
Sóc Psicòloga General Sanitària i estic especialitzada en Teràpia Psicològica de Tercera Generació, Coaching Personal i Psicopatologia Clínica. A més, compto amb formació en l'àmbit de la Neuropsicologia Clínica i Educativa, així com una dilatada experiència amb població infantil i adulta. L'actualització constant és la base de la meva professió, i aquest compromís amb el coneixement i la innovació m'ha portat a aprofundir en les teràpies, eines i estratègies més recents, que ofereixen resultats en espais breus de temps, des d'una perspectiva integradora i respectuosa, compromesa amb el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones.

Deja un comentario