Alimentació en el Post-Embaràs i Introducció Alimentària mitjançant Baby Led Weaning (BLW)

El passat dissabte, 3 de Juny, la nostra dietista-nutricionista especialista en nutrició infantil, Sheila Amela, va impartir un taller en el centre de fisioteràpia Tonus. Durant la jornada es va tractar l’alimentació de la mare després de l’embaràs i com introduir l’alimentació complementària mitjançant el mètode Baby Led Weaning (BLW) als nostres fills.

Alimentació en el Post-part

En la primera part del taller es va parlar de com és tractada la salut de la dona després de donar a llum. En el període de postpart, que engloba unes 6-8 setmanes posteriors al part, és important controlar l’alimentació de la mare. En aquesta etapa poden presentar-se deficiències nutricionals, que han de ser tractades i supervisades per un professional sanitari com el dietista-nutricionista.

Durant l’embaràs hi ha un control exhaustiu de la mare i del fetus, però en finalitzar aquesta etapa, el control recau sobre el recent nascut majoritàriament. No obstant això, la salut de la mare no s’ha de deixar de banda, doncs necessita seguir tenint un control fins que els paràmetres recuperin els nivells normals.

A més, moltes mares presenten dificultat en la pèrdua de pes en el post-embaràs, o bé tenen una pèrdua de pes excessiva. Aquestes oscil·lacions de pes poden repercutir en la salut de la mare tant a curt com a llarg termini. Una ajuda per controlar el pes després de l’embaràs, és proporcionar lactància materna al nostre nen.

Per altra banda, un punt conflictiu en l’etapa del post-embaràs, és la introducció laboral de la mare de nou. Durant el taller es van aportar diferents idees per a poder mantenir la lactància exclusiva fins als 6 mesos del recent nascut. Un exemple seria realitzar un banc de llet materna.

Introducció Alimentària mitjançant Baby Led Weaning (BLW)

En la segona part del taller, es va tractar la introducció alimentària dels nens a partir dels 6 mesos. Ja que fins aquesta edat, es recomana lactància materna o de fórmula adaptada exclusivament.  L’alimentació completaria, com bé diu la paraula, és complementària a la llet, mai ha de ser substitutiva. Per tant, la llet continuarà sent a demanda fins que mare i fill ho decideixin.

La introducció alimentària es pot iniciar amb el mètode Baby Led Weaning (BLW), el qual es basa amb la ingesta d’aliments tous sense triturar. Aquesta alimentació és a demanda i respectuosa, és a dir, el nadó menja per sí mateix i no s’obliga a menjar. És important oferir sempre aliments saludables, i evitar aquells que puguin produir ofegaments o asfixia.

Per començar amb el BLW, s’ha de tenir en compte algunes senyals. Com que el nadó pugui asseure’s  i mantindre el cap dret; coordinar ulls, mans i boca per a mirar l’aliment, agafar-lo amb les mans i dur-se’l a la boca; i poder tragar sòlids al desaparèixer el reflex d’extrusió.

A més, es van resoldre dubtes i es va fer un taller participatiu i agradable amb l’ajuda de la Sheila i la resta d’assistents que es van mostrar receptius i interessats amb els temes explicats.

Vam passar una jornada d’aprenentatge diferent on es va intentar ensenyar aquells aspectes nutricionals importants durant l’etapa del post-embaràs i la introducció alimentària dels nadons mitjançant el mètode Baby Led Weaning (BLW).

 

Sheila Amela on FacebookSheila Amela on Instagram
Sheila Amela
Dietista-Nutricionista. Especialista en Embaràs, Lactància i Nutrició Infantil
Graduada en Nutrició Humana i Dietètica, Post-grau en Alimentació i Nutrició en la Infància i Màster en Atenció de persones amb diabetes (enfocada a diabetes infantil). Especialitzada en nutrició clínica avançada. Cursos de formació continuada en el Tractament de l'Obesitat i el Sobrepès en la infància, en Prevenció i Intervenció en consulta de l'excés de pes infantil, en Actualització de la Diabetis I i II, en Nutrició Infantil, entre d'altres.

Deja un comentario