TREBALLAR L’ATENCIÓ PLENA AMB ELS MÉS PETITS

A més de millorar l’atenció i estimular la creativitat i la flexibilitat cognitiva, la pràctica regular de la consciència plena ens ajuda a aconseguir una major autorregulació conductual i emocional, i promou el desenvolupament d’habilitats prosocials com l’empatia, la compassió o la paciència. Els beneficis són diversos i poden arribar a ser molt útils, especialment si s’inicia una pràctica regular de ben petits. Desenvolupar hàbits de consciència plena a través del joc, gairebé sense adonar-se’n, els ajudarà a mantenir el seu exercici, i els beneficis conseqüents, en les diferents etapes evolutives. Hi ha moltes activitats que poden ajudar als nostres nens i nenes a exercitar-ho d’una forma lúdica i amena. De totes elles, n’hem escollit les següents:

 

1.   La granota.

Les granotes acostumen a quedar-se quietes a un racó, observant atentament el que passa al seu voltant mentre la seva panxa s’unfla i es desunfla al ritme de la seva respiració. Es tracta de fer com si fóssim una granota, unflant la nostra panxa i desunflant-la, mentre observem atentament el nostre entorn, els sorolls, les sensacions del nostre cos… tot el que està passant en aquest precís moment. Serà més entretingut si, en acabar, li preguntem al nen o nena què és el que ha notat, vist o sentit, i li expliquem quina ha sigut la nostra experiència. Amb aquesta activitat treballem l’atenció, la consciència propioceptiva, la reflexivitat, la inhibició motriu i la memòria, amb un clima de calma i contenció.

 

2. Descobrir el silenci.

En aquesta pràctica podem fer servir qualsevol instrument musical. Es tracta de produir un so i demanar-li al nen o nena que piqui de mans en el precís moment en què hagi acabat del tot i només quedi el silenci. Haurem d’estar molt atens per no picar de mans quan encara hi hagi so, per molt fluixet que sigui. Amb aquesta pràctica, exercitem la paciència i l’autorregulació conductual.

 

 

3. Som exploradors.

Consisteix a observar atentament el voltant, la disposició dels objectes, els seus colors, mides, textures… durant uns minuts. En acabar podem demanar-li al nen que tanqui els ulls i preguntar-li coses sobre aquests objectes que ha observat. També canviar-ne subtilment la disposició i demanar-li que en obrir els ulls tracti d’identificar-los. És una activitat que millora l’atenció i la memòria.

 

 

4. Viatgers espacials.

Es tracta d’imaginar que som a un altre planeta i ens trobem un objecte molt estrany. Aquest objecte pot ser una pruna, un color, un drap… qualsevol cosa que trobem a casa. El joc consisteix a descriure aquest objecte, que mai abans havíem vist (ja que forma part d’un altre planeta) amb tots els sentits: quina forma té? És suau o aspre? Fa alguna olor? Té algun sabor? Per a què pot arribar a utilitzar-se? Amb aquesta activitat treballarem la creativitat i la flexibilitat cognitiva, a més de l’atenció.

 

 

5. Informació meteorológica.

Consisteix a asseure’s còmodament, tancar els ulls i observar amb curiositat quin temps fa allà dins, al nostre interior. Al nen o nena l’ajudarà que el guiem a través de les nostres preguntes: quin temps fa? Brilla el sol i sents calma? O s’ha girat vent i s’estan fent huracans? Hi ha núvols? Està a punt de ploure, potser? És possible que aquest matí bufés el vent i ara hagi sortit el sol. Els estats d’ànim també són una mica així. Sigui com sigui, aquest és el temps que fa ara mateix a dins seu, i està bé tal com està. No és res que s’hagi de canviar, variarà per si mateix en qualsevol moment. Serà d’utilitat ajudar al nen a observar-ho atentament i a posar-li un nom. Aquesta activitat afavoreix la introspecció i la consciència emocional.

 

 

 

Mireia Valera on GoogleMireia Valera on Twitter
Mireia Valera
Sóc Psicòloga General Sanitària i estic especialitzada en Teràpia Psicològica de Tercera Generació, Coaching Personal i Psicopatologia Clínica. A més, compto amb formació en l'àmbit de la Neuropsicologia Clínica i Educativa, així com una dilatada experiència amb població infantil i adulta. L'actualització constant és la base de la meva professió, i aquest compromís amb el coneixement i la innovació m'ha portat a aprofundir en les teràpies, eines i estratègies més recents, que ofereixen resultats en espais breus de temps, des d'una perspectiva integradora i respectuosa, compromesa amb el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones.

Deja un comentario