Psicologia i nutrició: un engranatge saludable

5 raons per les quals la psicologia et pot ajudar a assolir els teus objectius dietètics

 

La relació entre els aliments que ingerim i les nostres emocions és clara i mútua. El nostre estat d’ànim sovint es trasllada a la taula. Per això, proposar-se complir una dieta saludable, pot no només implicar reduir o incrementar la ingesta d’alguns aliments. De vegades també és necessari identificar i reestructurar aquells patrons cognitius, emocionals i conductuals que interfereixen i dificulten el progrés.

La psicologia és una disciplina complementària molt valuosa en aquest sentit. Ens pot ajudar a assolir els nostres objectius dietètics d’una forma més eficient, a més de millorar el nostre coneixement pròpi i aportar-nos una major qualitat de vida. A continuació descrivim alguns dels beneficis que ens pot aportar:

1. Millora la motivació i adherència a la dieta:

En tot procés que s’inicia, les possibilitats d’èxit es troben molt condicionades pel nostre nivell de motivació i constància. Acostumem a començar amb moltes ganes i energia, però poc a poc es van reduint i donant pas a la possibilitat de tirar la tovallola. És en aquest punt on hem d’intervenir com més aviat millor. Analitzar els motius que ens han portat fins aquí, repassar els objectius que volem aconseguir, les consecucions ja assolides i les nostres fortaleses ens ajudarà a recuperar la confiança i seguir endavant. Serà igualment important identificar tot allò que ens entorpeix el camí per tal de ser-ne conscients i dur a terme les mesures necessàries.

     2. Aporta eines valuoses:

Canviar els hàbits que tenim ben arrelats comporta molt d’esforç i constància. És un procés lent i pesat. Tot i que la força de voluntat i la dedicació són els nostres majors aliats, existeixen estratègies molt útils que poden facilitar aquest procés. Canviar la disposició dels aliments a la cuina, anticipar situacions complexes i buscar alternatives de comportament, iniciar hàbits conductuals diferents, introduir nous pensaments més funcionals o acostumar-nos a donar-nos instruccions en moments delicats, són algunes d’elles.

     3. Detecta els processos d’ansietat i estrès que interfereixen:

Com hem vist, el nostre estat d’ànim influeix intensament en els nostres patrons alimentaris. De vegades, ens podem trobar en processos d’inestabilitat emocional o tenir dificultats familiars o econòmiques. També podem sentir-nos pressionats a la feina o en el nostre dia a dia. El psicòleg ens ajudarà a analitzar les diferents situacions que ens generen dificultats i patiment, i a buscar solucions més funcionals.

     4. Identifica l’Alimentació Emocional:

Sovint utilitzem l’alimentació per compensar les nostres carències emocionals. La nostra dieta pot arribar a dependre principalment de com ens sentim en un moment donat. És cert que determinats aliments ens poden alleugerir momentàniament, però el cost que això comporta a llarg termini pot ser massa alt. El psicòleg pot ajudar-nos a diferenciar la fam física de la fam emocional, anticipar les situacions que la generen i posar mitjans per tal de reconduir-la d’una forma saludable.

D’altra banda, és cert que la ingesta d’alguns aliments pot arribar a modular els nostres estats emocionals. Aquests aliments, les quantitats i els moments adients d’ingesta no sempre corresponen als que ens vénen de gust quan ens sentim malament. D’aquí la importància de posar-se en mans de professionals qualificats que ens orientin i analitzin les opcions alimentàries més adients d’acord amb les nostres característiques.

     5. Promou la consciència i gratificació a l’alimentació:

Les presses del dia a dia ens distreuen del gran plaer que el menjar pot suposar. Ser conscients del que mengem, de com ho mengem, del que sentim quan ho fem… En definitiva, gaudir del procés amb consciència, ens portarà a regular-nos i a millorar el nostre dia a dia. Viure la nostra alimentació com una àrea gratificant, de calma i connexió amb el cos, o canviar algunes concepcions desajustades que hem pogut desenvolupar al llarg del temps també facilitarà el progrés.

Mireia Valera on GoogleMireia Valera on Twitter
Mireia Valera
Sóc Psicòloga General Sanitària i estic especialitzada en Teràpia Psicològica de Tercera Generació, Coaching Personal i Psicopatologia Clínica. A més, compto amb formació en l'àmbit de la Neuropsicologia Clínica i Educativa, així com una dilatada experiència amb població infantil i adulta. L'actualització constant és la base de la meva professió, i aquest compromís amb el coneixement i la innovació m'ha portat a aprofundir en les teràpies, eines i estratègies més recents, que ofereixen resultats en espais breus de temps, des d'una perspectiva integradora i respectuosa, compromesa amb el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones.

Deja un comentario