Les galetes infantils, també brioixeria

Aquest cap de setmana s’ha despertat en les xarxes socials el debat entre la comunitat de dietistes-nutricionistes i l’Associació Espanyola de Pediatria sobre el consum d’un tipus de galetes durant l’esmorzar dels infants. Tot i ser defensades per l’entitat, la seva composició és més familiar a la de la brioixeria.

Escoltava ahir el fragment del programa de SER Consumidor quan de cop irrompia el dietista-nutricionista Julio Basulto defensant la retirada del logotip de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) de determinats productes infantils, en particular de les galetes Dinosaurus de la marca Artiach.

Tal com anomenava Basulto les galetes infantils són considerades brioixeria per l’Enquesta Nacional d’Ingesta Alimentaria (que la podem consultar aquí), ja que els ingredients amb els quals es fabriquen i la composició total d’aquest aliment és més similar al dels brioixos que al dels cereals.

muffins-1352702_960_720

Tenint en compte que, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2014, l’excés de pes dels nens i nenes catalans és del 30’4%, Basulto creu que afegir el segell de l’AEP a aquest producte comporta desorientar als consumidors sobre les verdaderes característiques d’aquest tipus de producte.

L’AEP, en contraposició, explica que aquesta marca col·labora amb la seva associació en multitud de projectes en pro de la salut infantil, i que en cap cas l’AEP avala les galetes Dinosaurus. Fruit d’aquesta col·laboració, Dinosaurus inclou en envasos i pàgina web el seu logotip.

Permeteu que us afegeixi que no he estat capaç de trobar la composició nutricional d’aquest producte en la seva pàgina web, ni tan sols en l’apartat “Padres” on es parla sobre alimentació saludable, encara que sí he trobat el logotip de l’AEP per tot arreu.

A l’envàs de les galetes hi diu estan fetes a base de farines de blat i sègol, sucre (2’2 grams per galeta! Més d’un sobre de sucre de cafeteria per 4 unitats!), oli de gira-sol alt oleic (és un tipus d’oli de gira-sol amb més quantitat d’àcid oleic que l’habitual, cosa que el fa més beneficiós per la salut), oli de palma (amb gairebé un 50% de la seva composició en greixos saturats!), sal i un compendi de vitamines que tenen la funció de fortificar aquestes galetes.

No ens serveix l’excusa de “porta sucre però té moltes vitamines” perquè una dieta variada, amb fruita, verdura crua o cuita, llegums i cereals no processats, arriba perfectament a cobrir les necessitats vitamíniques dels nostres fills sense necessitat d’afegir aliments fortificats rics amb altres nutrients no saludables. També hi ha altres aliments que porten vitamines: ous, carn i peix, per exemple, amb els que hem de formar un equilibri el més saludable possible per no emmalaltir.

Quins aliments podrien substituir la brioixeria en l’esmorzar?

  • Fruita fresca i de temporada: al matí, per acompanyar el iogurt o a mig matí, una peça sencera.
  • Musli d’arròs o flocs de civada amb fruits secs o fruita dessecada: aporten greixos molt saludables i minerals.
  • Entrepà de pa integral: el podem completar amb tomàquet, un rajolí d’oli d’oliva i pernil cuit, gall dindi o formatge fresc.
  • Torrades integrals: les casarem amb compota de poma, amb menys sucre que la melmelada.
Iogurt amb civada i maduixes
Iogurt amb civada i maduixes

Aquestes opcions, tot i que no tenen el segell de cap associació, aporten els nutrients que els infants necessiten diàriament i sense excedir les recomanacions de sucres simples i greixos saturats. Com diu l’Agència de Salut Pública de Catalunya “cal reservar la mantega i altres greixos, així com els dolços (sucre, mel, melmelada, xocolata, cacau) i els sucs de fruita per a un consum ocasional i moderat”. D’aquesta manera protegirem als més petits de malalties greus com l’obesitat i la diabetis.

Us deixem l’enllaç on podreu escoltar tant al dietista-nutricionista Julio Basulto com al portaveu de l’AEP.

http://play.cadenaser.com/audio/cadenaser_serconsumidor_20150712_060000_070000/ser-consumidor-12-07-2015/

NutriestilEsport

Deja un comentario