Com ajuden els microorganismes al nostre intestí

Què són i quins beneficis tenens els probiòtics.Un iogurt té probiòtics.

Els probiòtics són aliments que contenen microorganismes vius que produeixen un efecte beneficiós per qui el menja gràcies a l’activitat que tenen en l’intestí. Aquests petits invasors poden travessar la barrera àcida de l’estómac i arribar al budell on viuran juntament amb altres microorganismes. Els probiòtics no són considerats patògens, alguns d’ells ja formen part de la nostra flora intestinal des de ben petits i, adquirits a través de la dieta al llarg de la nostra vida, repercuteixen positivament en la nostra salut. Un bon exemple d’aliment probiòtic és el iogurt, conegut des de l’antiguitat, encara que també ho serien altres productes fruit de la fermentació de la llet, com el quefir, o d’altres aliments, com el kimchi, un plat coreà a base de verdures fermentades i macerades durant mesos.

El tracte intestinal.La majoria de microorganismes d’aliments probiòtics són bacteris, encara que també pot ser-ho algun tipus de llevat. Les espècies de bacteris més comuns són les Lactobacilus i les Bifidobacterium.

Com hem dit, aquests microorganismes tenen un efecte positiu sobre diversos aspectes de la nostra salut, aquests efectes es produeixen quan arriben vius i en certa quantitat en el nostre intestí i han d’estar demostrats científicament amb estudis rigorosos.

Quins són aquests efectes?

  • Estimulen el sistema immunitari.

El 70% de les cèl·lules immunitàries estan en la mucosa intestinal. Aquesta mucosa està en contacte amb bilions de bacteris de 400 espècies diferents. Així doncs, és força entenedor que hi hagi una relació entre totes aquests bacteris i el nostre sistema immunitari. Tot i que hi ha bacteris que ens fan emmalaltir, també n’hi ha que ens protegeixen activant les defenses innates que tenim, com és el cas dels probiòtics. Els efectes immunoreguladors dels probiòtics dependran en gran part de la salut que tinguem i del tipus de probiòtic que ingerim amb més quantitat. S’ha de tenir en compte també, que a banda dels probiòtics, l’alimentació també juga un paper important.

  • Milloren l’absorció i biodisponibilitat de les vitamines.

Els probiòtics utilitzen una molt petita part de les vitamines i minerals dels aliments que ingerim per créixer i sobreviure, quelcom que també ens interessa. D’altra banda, elles fan esforços en millorar la disponibilitat d’aquestes vitamines, cosa que provoca un augment en la seva absorció.

  • Fan de barrera protectora contra microorganismes patògens.

Bacteris intestinals.Els probiòtics no tan sols activen el sistema immunitari sinó també ens protegeixen directament de microorganismes patògens. Segons l’Organització Mundial de Gastroenterologia, els probiòtics tenen la capacitat de crear un ambient més àcid i per tant hostil pels bacteris patògens. També competeix amb elles pels nutrients i secreten unes substàncies, les bacteriotoxines, que inhibeix el seu creixement.

  • Ens ajuden a la digestió.

Alguns bacteris beneficiosos ajuden a fermentar els hidrats de carboni o digerir la lactosa dels productes làctics, quelcom que millora la simptomatologia als intolerants a aquest component de la llet.

  • Ens ajuden a anar al bany.

Els probiòtics augmenten la renovació de les cèl·lules del nostre intestí i, a més, que es desenvolupin correctament. Aquest fet fa que millori la capacitat d’absorbir micronutrients. D’altra banda, augmenten la velocitat el trànsit intestinal i la reabsorció d’aigua.

Perquè els probiòtics creixin i es desenvolupin dintre de l’intestí caldrà incloure en la nostra alimentació ingredients “prebiòtics”, és a dir, components alimentaris que nosaltres no digerim però sí que estimulen l’activitat dels bacteris autòctons. Els prebiòtics també tenen molts efectes beneficiosos per la nostra salut com per exemple el de millorar el trànsit intestinal, l’absorció de calci i prevenir l’aparició de malalties greus com el càncer de còlon. Els prebiòtics els trobarem als vegetals, com espàrrecs, ceba, porro i carxofa, entre d’altres.

La importància d’una dieta variada en aliments ve donada precisament per la necessitat que tenim d’incorporar fonts que complementen els seus efectes beneficiosos en la nostra salut, com és el cas dels probiòtics i els prebiòtics.

Avui en dia podem trobar suplements nutricionals tant els probiòtics com els prebiòtics separats o junts. La seva administració és habitual per la prevenció i tractament de la diarrea o en l’eradicació de H. Pylori, tanmateix us recomanem l’opinió d’un dietista-nutricionista o metge sempre que vulgueu prendre qualsevol suplement.

NutriestilEsport

Deja un comentario