Decàleg de la Dieta Mediterrània

Què caracteritza aquest pla alimentari tant proper?

1- Utilitzar oli d’oliva com a principal greix per cuinar i condimentar. És un aliment ric en vitamina E, beta-carotens i àcids grassos mono insaturats que confereixen propietats cardioprotectores.

2- Consumir aliments d’origen vegetal en abundància: fruites, verdures, llegums i fruits secs. Les verdures, hortalisses i fruites són la principal font de vitamines, minerals i fibra de la nostra dieta i ens aporten, al mateix temps, una gran quantitat d’aigua. És important consumir 5 racions de fruita i verdura al dia. Gràcies al seu contingut elevat d’antioxidants i fibra, poden contribuir a prevenir, entre d’altres, algunes malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

3- El pa i els aliments procedents dels cereals (pasta, arròs i, especialment productes integrals) haurien de formar part de l’alimentació diària. El consum diari de pasta, arròs i cereals és indispensable per la seva composició rica en carbohidrats. Ens aporten una part important d’energia necessària per dur a terme les activitats diàries.

S’ha de tenir en compte que els productes integrals ens aporten més fibra, vitamines i minerals.

4- Els aliments poc processats, frescos i de temporada són els més adequats. És important aprofitar els productes de temporada ja que, sobretot en el cas de les fruites i verdures, ens permet consumir-les al seu millor moment, tant a nivell d’aportació de nutrients como pel seu aroma i sabor, sense obviar tampoc el seu preu.

5-  Consumir diàriament productes làctics, principalment iogurt i formatges. Nutricionalment s’ha de destacar que els productes làctics són excel·lents fonts de proteïnes d’alt valor biològic, minerals (calci, fòsfor, etc.) i vitamines. El consum de llets fermentades (iogurt, etc.) s’associa a una sèrie de beneficis per a la salut perquè aquests productes contenen microorganismes vius capaços de millorar l’equilibri de la microflora intestinal.

6- La carn vermella s’haurà de consumir amb moderació i les carns processades en petites quantitats i com ingredients d’entrepans i plats. Les carns contenen proteïnes, ferro i greix animal en quantitats variables. El consum excessiu de greixos animals no és beneficiós per la salut, per tant, es recomana el consum en quantitats petites, preferentment carns magres i formant part de plats a base de verdures i cereals.

7-  Consumir peix en abundància i ous amb moderació. Es recomana el consum de peix blau com a mínim una o dues vegades a la setmana ja que els greixos que contenen – tot i ser d’origen animal- tenen propietats molt semblants als greixos d’origen vegetal als que se’ls atribueixen propietats protectores enfront la malaltia cardiovascular.

Els ous contenen proteïnes de molt bona qualitat, greixos i moltes vitamines i minerals que els converteixen en un aliment molt interessant. El consum de tres o quatre ous a la setmana és una bona alternativa a la carn i el peix.

8- La fruita fresca hauria de ser el postre habitual. Els dolços i pastissos s’haurien de consumir de manera ocasional. Les fruites són aliments molt nutritius que ens aporten color i gust a la nostra alimentació diària i són també una bona alternativa a mig matí i per berenar.

9- L’aigua és la beguda per excel·lència al Mediterrani. L’aigua es fonamental a la  nostra dieta.

10- Realitzar activitat física tots els dies, és tan important com menjar correctament. Mantenir-se físicament actiu i realitzar cada dia un exercici físic adaptat a les nostres capacitats és molt important per conservar una bona salut.

Vols saber en quina mesura segueixes la Dieta Mediterrània? Accedeix a l’enllaç i realitza el següent Test del Pla d’Activitat Física i Salut (PAFES):

http://www.pafes.cat/test_dieta.php

NutriestilEsport

Deja un comentario